Conversaţii în miez de viaţă…Abraham Lincoln

ca
“Fiul meu va trebui să înveţe că nu toţi oamenii sunt sinceri şi oneşti”Scrisorile lui Abraham Lincoln
Istoria păstrează în răvaşele sale nume celebre care au apărat drepturile civile cu timpul, cu puterea cuvântului sau cu însăşi viaţa.
Cel de-al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite a avut patru copii, toţi băieţi : Edward Baker, William Wallace, Robert Todd si favorit lui Lincoln, Thomas (“Tad”). Doi dintre ei au murit in timp ce presedintele Lincoln inca traia.
Stia sa joace bine pe scena politica si sa fie inainte de toate om, un sot si un tata responsabil.
Cu toate ca politica a inceput sa-i devina si `mama` si `tata`, Abraham Lincoln i-a scris o scrisoare directorului scolii unde invata fiul sau, scrisoare ce seamana mai mult cu un testament, daca i se da o nota de subiectivism. Si-a iubit copiii certandu-i si jelindu-i in liniste pentru a nu o supara si mai tare pe sotia lui, care dupa ce si-a pierdut si cel de-al doilea fiu in razboi a inceput sa prezinte tulburari psihice.
ca1
Un material util pentru elevi, părinţi şi profesori.
Se poate utiliza pentru lecţiile de dirigenţie sau lectorate cu părinţii
“Fiul meu va trebui să înveţe că nu toţi oamenii sunt sinceri şi oneşti.
Dar învăţaţi-l dacă puteţi minunăţia cărţilor… şi totuşi, daţi-i timp să se gândească la misterul etern al păsărilor cerului, a albinelor de sub soare şi a florilor de pe câmp.
În şcoală, învăţaţi-l că e mult mai onorabil să eşueze decât să trişeze…
Învăţaţi-l să aibă încredere în propriile-i idei, chiar dacă ceilalţi îi spun că se înşeală.
Învăţaţi-l să fie amabil cu oamenii amabili şi dur cu cei duri. Încercaţi să-i daţi fiului meu tăria de a nu urma mulţimea, să nu urmeze turma…
Învăţaţi-l să-i asculte pe toţi oamenii; dar învăţaţi-l de asemenea să selecteze ceea ce a auzit printr-un ecran al adevărului, şi să păstreze doar ce e bun.
Învăţaţi-l, dacă puteţi, cum să râdă când e trist… învăţaţi-l că nu e nici o ruşine în a plânge.
Învăţaţi-l să fie grijuliu cu cinicii şi să fie atent la linguşitori.
Învăţaţi-l să-şi „vândă” creierul celor care dau mai mult, dar niciodată să nu pună un preţ pe sufletul şi inima lui.
Învăţaţi-l să-şi astupe urechile la bârfă… şi să lupte când crede că aceasta este soluţia. Trataţi-l gentil, dar nu-l protejaţi, deoarece numai testul focului face oţelul bun. Lăsaţi-l să aibă curajul de a fi nerăbdător. Lăsaţi-l să aibă curajul de a fi brav.
Învăţaţi-l să aibă întotdeauna încredere sublimă în el însuşi, deoarece apoi va avea încredere în umanitate. Aceasta este o cerinţa mare, dar vedeţi totuşi ce puteţi face. Este aşa un copil de treabă, fiul meu!”
2350
O altă scrisoare pe care legendarul preşedinte american Abraham Lincoln a trimis-o unui băieţel ai cărui prieteni îl batjocoreau, a fost pusă în vânzare, în Philadelphia, relatează BBC.
La două săptămâni de la inaugurarea sa din martie 1861, Lincoln a trimis scrisoarea de la Casa Albă lui George Patten, care la acea vreme avea opt ani.
Băiatul fusese ridiculizat de colegii de clasă după ce le spusese că l-a întâlnit pe cel de-al 16-lea preşedinte împreună cu tatăl său, un jurnalist. Învăţătoarea elevului i-a scris lui Lincoln solicitându-i să investigheze acest caz. Preşedintele a răspuns, dar a trimis scrisoarea tocmai micuţului de opt ani:
Pentru cei care sunt preocupaţi de acest lucru, l-am văzut şi am vorbit cu George Evans Patten, în luna mai, la Springfield, Illinois.
Cu respect, A. Lincoln,
Documentul – despre care se spune că este singurul de acest fel pe care preşedintele l-a trimis unui copil – a fost pusă în vânzare de Raab Collection la un preţ de 60.000 de dolari.
Presedintele Lincoln este acea imagine iconica a istoriei pe care dascalii o dau adesea exemplu in dicursurile tinute studentilor: tipul de politician pragmatic si fara prejudecati cand o cerea situatia, evidentiat prin joc si carisma.
sursa foto: Wikipendia
youtube -Abraham Lincoln’s Letter to his son’s Teacher
Perla Suferintei –Pentru Minte şi Suflet.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s