Şi timpul pictează..142 de ani de la naşterea pictorului Octav Bancilă

O0
Şi timpul pictează.(Goya)
O5
Pictorul este un filozof, dar filozofia sa este pictura.(Renato Gutusso)
O3
Pictura este un joc de opacităţi şi de transparenţe.(Pierre Soulages)
O8
este o încercare de a cădea la învoială cu viaţa.(George Tooker)
O6
este un act dureros de realizare a unui echilibru între viziunea interioară,
virtuozitate şi mister.(Don Demers)

Al treilea pictor cu o personalitate artistică foarte clară din licitaţia maeştrilor de secol XIX este Octav Băncilă. Mai tânăr decât Aman şi Grigorescu, Băncilă este intens tranzacţionat, cu peste 200 de picturi vândute în ultimii ani.
O9
El are un record personal de peste 50.000 de euro, stabilit în 2011, şi un preţ mediu de 11.000 de euro. În licitaţie este prezent cu două naturi statice: „Vas cu liliac” (4-7.000 de euro) şi „Căpşuni” (2-4.000 de euro)
O2
A fost fiul lui Vasile Băncilă şi al Profirei, născută Neculce, descendentă a cronicarului. Rămas orfan la vîrsta de patru ani, şi-a petrecut copilăria în casa surorii mai mari, Sofia, căsătorită la Iaşi cu Ioan Nădejde, unul dintre fondatorii revistei Contemporanul. Octav Băncilă a urmat şcoala primară şi două clase la Liceul Ştefan cel Mare, după care în 1887, s-a înscris la „Şcoala de Arte Frumoase” din Iaşi.
O1
Anii de studii la această şcoală, unde i-a avut profesori pe Gh. Panaiteanu Bardasare şi C.D. Stahi, i-au dat posibilitatea să-şi însuşească o serioasă pregătire profesională. Între 1894–1898, şi-a continuat studiile la „Academia de Arte Frumoase” din München. Se casatoreste cu Ana Popovici (1904) cu care va avea 9 copii.
O7
Trei ani mai tarziu incepe sa realizeaze ciclu de lucrari cunoscut sub numele de „1907” in care surprinde imagini din timpul revoltelor taranesti care au avut loc in tara. A fost profesor de desen şi caligrafie la Şcoala normală „Vasile Lupu” (1901) şi la Gimnaziul „Ştefan cel Mare”, iar în perioada 1916-1937 a fost numit profesor la „Şcoala de Belle Arte” din Iaşi. În perioada 1908-1935 şi-a prezentat lucrările în cadrul unor expoziţii deschise la Iaşi şi Bucureşti, singur sau alături de alţi mari artişti ai vremii, Gheorghe Petrascu, Jean Alexandru Steriadi Paul Verona, Ion Mateescu. În anul 1942 a participat la expoziţia colectivă a Salonului Moldovei, unde a primit Premiul Naţional.
O10
Simbol al forţei şi al hotărârii, stilul lui Octav Băncilă urmăreşte comunicarea directă, descriptivismul şi simplitatea mesajului, eliminând construcţia compoziţională savantă sau subtilităţile cromatice. Pictura sa este menită să provoace gânduri, iar nu să farmece ochii privitorului, atingându-şi scopul în imaginile care redau realităţile epocii sale, ale Iaşului începutului de secol al XX-lea.
O4
Băncilă a realizat un număr mare de picturi reprezentând flori, subiecte care favorizau o mai mare preocupare pentru calitatea estetică a imaginii, pentru crearea unui echilibru armonios între formă şi conţinut. Picturile cu flori apăreau în expoziţii alături de lucrările pe teme rurale sau inspirate din viaţa muncitorimii, care i-au adus popularitatea.
O11
Florile însele erau alese dintre cele de câmp sau din grădinile satelor şi ale oraşelor – liliac, maci, violete, ghiocei, bujori, petunii – care apar ilustrate în lucrările sale exprimând frumuseţea simplă şi modestia, portrete ale unor valori umane atribuite. (C.C.)
pagina realizată
Lia Neamţ Cluj 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s