DICŢIONARUL ÎNŢELEPCIUNII…Thales din Milet

CALEIDOSCOP 8-08-00
Să nu facem ceea ce condamnăm la alţii
Inconjoară-te de oameni capabili
Cel mai uşor lucru este să dai sfaturi.
Timpul este inţelept, el dezvăluie totul.
Cine este fericit: omul sănătos, bogat, curajos şi educat.
Înţeleptul totdeauna este bogat, dar rareori bogatul este înţelept.
Câştigă-ţi frumuseţea nu numai în înfăţişare, ci şi în felul de viaţă.
Ceea ce este sigur este ceea ce s-a intamplat, nimeni nu stie ce se va intampla.
Cunoaste-te pe tine insuti
Lasă-te invidiat mai degrabă decât compătimit.
L1
Oamenii îi criticau adesea pe filozofi, reprosându-le sărăcia şi spunându-le că filozofia este o îndeletnicire nefolositoare. Odata, iesind noaptea din casa insotit de o batrana, pentru a urmari stelele, Thales a cazut intr-o groapa, iar batrana i-a reprosat: “Cum vrei sa stii ce-i in cer, Thales, cand nu esti in stare sa vezi ce-i la picioarele tale?“. Pentru a le demonstra concetatenilor sai cat de utila este filozofia in viata de zi cu zi, Thales a previzionat, pe baza calculelor sale astronomice, ca va fi o recolta buna de masline in anul urmator si, dispunand de o suma mare de bani, chiar din timpul iernii, Thales a inchiriat toate presele de ulei din Milet si din Chios. Previziunea sa s-a dovedit corecta si, cand a sosit vremea recoltei si lumea cauta de zor prese, Thales a inchiriat presele in conditiile stabilite de el (Thales a realizat astfel primul contract cu optiuni din istorie). A castigat astfel o suma importanta de bani, dovedind ca filozofii se pot imbogati usor, daca asta vor, dar nu acesta este telul urmarit de ei.
tl1

Primul filozof grec si primul matematician al Greciei Antice a fost Thales din Milet.
Thales din Milet a devenit celebru pentru ca a prezis cu multa exactitate eclipsa de Soare din 8 mai 585 i.Hr., folosindu-se de cunostintele pe care si le-a insusit de la babilonieni. A descoperit “Carul Mic”. Thales din Milet a fost numit de greci “Sophos”, adica intelept, pentru ca a dat multe sfaturi, iar cel mai cunoscut este cel gravat pe fatada din Oracolul lui Apolo din Delphi: “Cunoaste-te pe tine insuti !”.
Negustor de profesie, Thales a facut multe calatorii in Egipt, Creta si Asia, calatorii care i-au permis sa-si imbogateasca cunostintele din diferite domenii. Thales a fost unul din cei mai importanti oameni din Antichitate si atunci cand s-a intocmit lista cu cei “Sapte Intelepti” din Grecia Antica, Thales a fost trecut primul pe acea lista. A ajutat foarte mult la dezvoltarea matematicii, astronomiei si filozofiei. A facut multe descoperiri in domeniul matematicii – a formulat mai multe teoreme geometrice care ii poarta numele.

caleidoscop 16-08-01
Thales avea cunostinte de orientare maritima si a adus unele imbunatatiri pentru navigarea pe mare; a scris un tratat de navigatie. A fost un inginer foarte priceput – a reusit sa schimbe cursul raului Halys, permitand armatei regelui Cresus (al Lidiei) sa treaca acest fluviu. Thales a fost cel mai bogat om din portul Milet si s-a implicat in multe activitati, precum politica si afaceri. Thales din Milet a fost legiuitor, om de stiinta, filozof, savant, matematician, om de stat. A descoperit cele 4 anotimpuri si a impartit anul in 365 de zile.
Thales a considerat ca apa este primul element care da nastere la alte elemente. El a spus ca “Apa este principiul tuturor lucrurilor

caleidoscop 07-08-00

In Antica Elada, in secolul al VI-lea i.Hr., au luat nastere filozofia si stiinta – cele mai mari daruri pe care Grecia le-a dat intregii lumi. Orasul cel mai infloritor din lumea elena, din perioada Antichitatii, era orasul Milet, unul din cele 12 orase ale Ioniei, un mare centru comercial si cultural grecesc. Datorita calatoriilor lungi pe care le-au facut in tinuturi indepartate, locuitorii din Milet aveau mintile luminate si multe cunostinte despre civilizatia Feniciei, Babilonului, Egiptului si Lidiei. Multi dintre grecii din Milet isi puneau intrebari, cautau sa gaseasca solutii practice la problemele care ii framantau, incercau sa afle raspunsuri bazate pe logica si ratiune la orice fenomen.
Una din trasaturile grecilor era dragostea de a gandi. Grecii sunt cei care au pus bazele filozofiei. Comertul si industria ajunsesera la apogeu, asa incat in Milet, odata cu dezvoltarea negotului, s-au pus bazele filozofiei, matematicii, si odata cu acestea s-au dezvoltat: astronomia, geografia, navigatia, comertul exterior si literatura. Miletul a cunoscut aceasta inflorire pentru ca aici s-a intalnit gandirea negustorilor greci cu intelepciunea egiptenilor, persilor si indienilor.

Cei Sapte Intelepti – Bibliografie
Paginile de pe Wikipedia – in limbile engleza, franceza – dedicate celor “Sapte Intelepti” ai Greciei Antice
Cartea “Despre vietile si doctrinele filozofilor”, scrisa de Diogenes Laertios
Cartea I : “Cei Sapte Intelepti” (in limba engleza), din ciclul “Vietile filosofilor eminenti”, scris de Diogenes Laertios
Paginile de pe Wikipedia (in limba engleza), dedicate lui: Cleobulus, Solon, Chilon, Bias, Thales, Pittacos, Periandru.
pagina Lia Neamt
Cluj 2014

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s