DICŢIONARUL ÎNŢELEPCIUNII…ALBERT EINSTEIN

E1

Încearcă nu să fii un om de succes, ci un om de valoare.
Dacă vrei să duci o viaţă fericită, ancoreaz-o de un scop, nu de oameni sau de obiecte.
Idealurile care mi-au luminat calea şi mi-au redat din timp în timp curajul de a înfrunta viaţa cu bucurie, au fost: bunătatea, frumuseţea şi adevărul.
E adevărat că un individ cu o fire liberă şi cinstită poate fi distrus, dar el nu poate fi niciodată subjugat sau folosit ca o unealtă oarbă.
Tot ce este cu adevărat măreţ şi înălţător este creat de omul care poate trudi în libertate.
Nu tot ceea ce poate fi numărat contează şi nu tot ceea ce contează poate fi numărat.
Doar două lucruri sunt infinite, universul şi prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul.
Este mai uşor să dezintegrezi un atom decât o prejudecată.
135 DE ANI DE LA NASTEREA LUI ALBERT EINSTEIN(1879-1955)
E0
”Oamenii de ştiinţă spun rugăciuni?” Este întrebarea care nu îi mai dădea pace unei eleve de clasa a şasea, de la şcoala duminicală The Riverside Church. Şi cine ar fi fost mai indicat să răspundă decât unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă, Albert Einstein?
„19 ianuarie 1936
Dragă Dr. Einstein,
La şcoala duminicală s-a pus întrebarea: „Spun oamenii de ştiinţă rugăciuni?„. Totul a pornit întrebând dacă putem crede în acelaşi timp în ştiinţă şi în religie. Noi scriem oamenilor de ştiinţă şi altor personalităţi pentru a încerca să obţinem răspuns la întrebările noastre.
Ne-am simţi foarte onoraţi dacă aţi răspunde la întrebarea noastră: Se roagă oamenii de ştiinţă şi pentru ce se roagă ei?
Suntem în clasa a şasea, la clasa doamnei Ellis.
Cu respect, a dumneavoastră
Phyllis”
Fizicianul a replicat, cinci zile mai târziu, împărtăşind elevei concepţiile sale despre credinţă şi ştiinţă:
„24 ianuarie 1936
Dragă Phyllis,
Voi încerca să răspund întrebării tale cât mai simplu cu putinţă.
Oamenii de ştiinţă cred că orice întâmplare, inclusiv în relaţiile dintre oameni, este datorată legilor naturii. De aceea un om de ştiinţă nu poate fi înclinat să creadă că evoluţia lucrurilor poate fi influenţată de rugăciune, cu alte cuvinte, de o manifestare supranaturală.
Totuşi, trebuie să admitem: cunoştinţele noastre asupra acestor forţe sunt imperfecte, astfel că în final, convingerea că există un spirit suprem are la bază un fel de credinţă. O astfel de convingere rămâne larg răspândită în ciuda realizărilor actuale în domeniul ştiinţei.
De asemenea, oricine se implică serios pe calea ştiinţei, este convins că există un spirit care se manifestă în legile universului, fiind mult superior omului. În acest fel, calea ştiinţei conduce la un sentiment religios aparte, care este destul de diferit de cel simţit de o persoană mai naivă.
Salutări cordiale,
al tău Albert Einstein”.
În timp ce scrisoarea nu spune prea multe despre convingerile religioase ale lui Einstein, fizicianul reuşeşte să surprindă sentimentul sublim al minunii pe care ştiinţa îl evocă într-un mod pe care îl putem decrie ca „religios”.

e04
Dacă ar fi să îl definim pe Albert Einstein, cu siguranţă ar trebui să ne referim la formula teoriei relativităţii, E=mc2.
A adus contribuţii extraordinare pentru lumea ştiinţifică. Printre acestea se numără: teoria relativităţii, a fost fondator al cosmologiei relativiste, a explicat deformarea luminii de către gravitaţie, teoria cuantică de mişcare, punctul zero în conceptul de energie, teoria cuantică a unui gaz monoatomic etc. .
A primit în 1921 Premiul Nobel pentru Fizică “pentru serviciile sale de Fizică Teoretică şi în special pentru descoperirea legii efectului fotoelectric.”

E3
A publicat mai mult de 300 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 de lucrări non-ştiinţifice. Einstein este considerat părintele fizicii moderne şi este, probabil, cel mai de succes om de ştiinţă care a trăit vreodată.
Dincolo de simple formule, însă, viaţa lui Einstein este un exemplu de efort, de persistenţă şi de ambiţie, un exemplu demn de urmat.
Urmează-ti curiozitatea
“ Nu am un talent special. Sunt doar un curios pasionat.”
– Ce îţi stârneşte curiozitatea?
Sunt curios ce anume face ca o persoană să reuşească acolo unde alta eşuează. Acesta este motivul pentru care am studiat ani la rând succesul.
– De ce anume eşti cel mai curios?
Urmărirea sursei curiozităţii tale este cheia succesului tău.

Perseverenta este inestimabilă
“Nu sunt atât de inteligent, ci doar stau mai mult timp să mă gândesc la problemă”.
Eşti hotărât să perseverezi până vei ajunge la destinaţie? Se spune că adevărata valoare a unui timbru postal este că stă lipit de plic până ce acesta ajunge la destinaţie. Fii precum timbrul poştal: termină cursa pe care ai început-o, perseverează până ajungi la destinaţie.

Concentrează-te asupra prezentului
“Orice barbat care conduce o maşina în timp ce sărută o fată frumoasă, nu acordă sărutului atenţia cuvenită”.
Poţi face orice, dar nu toate odată. Învaţă să fii prezent acolo unde te afli; dă 100% în tot ceea ce faci. Concentrarea energiei înseamnă putere şi aceasta este diferenţa dintre succes şi eşec.

Imaginatia este o unealtă foarte puternică
“Imaginaţia este totul. Este avanpremiera farmecului viitor al vieţii. Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea”.
Einstein spunea că “adevăratul semn al inteligenţei nu este cunoaştere, ci imaginaţia”. Exersează-ţi imaginaţia zilnic, nu lăsa o asemenea forţă puternică să fie latentă.

E01

Fa greseli
“O persoană care nu a făcut niciodată o greşeală, nu a încercat niciodată nimic nou”.
Nu-ţi fie frică să faci greşeli. O greșeală nu este un eşec. Greşelile te pot face mai bun, mai inteligent, mai rapid, condiţia fiind să înveţi din ele. Poţi tripla cantitatea de greşeli pe care le faci, dacă înveţi din ele, vei avea succes.

e06

Trăieste clipa
“Nu mă gândesc niciodată la viitor – va veni cât de curând”.
Singurul mod bun de a întâmpina viitorul este să fii prezent cât de mult poţi, “în prezent”. Nu poţi schimba ce a fost ieri şi nu ştii ce va fi mâine, aşa că este foarte important să-ţi concentrezi toate eforturile pentru “prezent”. Este singurul care contează, este singurul existent.

Creeaza valoare
“Straduieşte-te, nu să fii un om de succes, ci să fii un om de valoare”.
Nu te strădui să încerci să fii un om de succes, petrece-ţi timpul încercând să creezi valoare. Dacă eşti valoros, vei atrage succesul. Descoperă-ţi aptitudinile şi talentele pe care le ai, învaţă să le foloseşti într-un mod care să aducă beneficii altora şi succesul va veni de la sine.

Nu te astepta la rezultate diferite daca nu schimbi nimic
“ Nebunie: să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi la rezultate diferite”.
Nu poţi face aceeaşi muncă de rutină în fiecare zi şi să te aştepţi să ai rezultate diferite. Pentru a-ţi schimba viaţa, trebuie să te schimbi mai întâi tu, să-ţi schimbi gândirea şi acţiunile.

e05

Cunoasterea vine din experienţă
“ Informaţia nu este cunoaştere. Singura sursă de cunoaştere este experienţa”.
Poţi discuta un subiect, dar discuţia îţi va oferi doar o înţelegere filosofică a subiectului. Trebuie să experimentezi acel subiect pentru a-l cunoaşte.
Care este lecţia? Nu pierde prea mult timp ascuns după informaţii, ieşi afară şi fă-o! Experimentează şi vei obţine cunoaşterea nepreţuită.

Învată regulile si apoi joacă mai bine
“ Întâi trebuie să înveţi regulile jocului. Apoi trebuie să joci mai bine decât oricine”.
Trebuie să faci două lucruri: primul este să înveţi regulile jocului pe care îl joci. Nu este foarte incitant, dar este vital. Al doilea este să joci mai bine decât oricine altcineva. Fă aceste lucruri şi succesul va fi al tău.

Einstein şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii lucrând la teorii din domeniul fizicii. Unele teorii au revoluţionat lumea, altele nu, dar chiar şi atunci când nu a avut succes, nu s-a lăsat bătut. Prin urmare, ori de câte ori trecem printr-un obstacol, dar avem un vis pe care vrem să îl îndeplinim, renunţarea nu este o soluţie, ci învăţarea din greşeli şi multă muncă.

Simplitatea
„Dacă nu poţi explica un lucru unui copil de şase ani, atunci nu ai cum să îl înţelegi nici tu” – Albert Einstein
Simplitatea este un cuvânt cheie şi pentru lideri. Dacă un lider vrea ca angajaţii să atingă obiectivele companiei cu succes, atunci va trebui să explice clar şi pe înţelesul tuturor care sunt misiunile fiecăruia şi cum pot ajunge la obiectivele respective.
Creativitate
„Creativitatea este contagioasă, aşa că daţi-o mai departe”– Albert Einstein
Un lider bun ştie cum să îi inspire pe cei din jurul său, să îi provocea în atinge adevăratul lor potenţial şi să le stimuleze creativitatea în a realiza ceva măreţ.
Multă muncă si esecuri
„Singura modalitate prin care putem evita să greşim este să venim cu idei noi”– Albert Einstein
„Nu poţi spune că ai un eşec decât atunci când nu te mai străduieşti în a face ceva”– Albert Einstein
Trăieste în prezent
„Nu mă gândesc la viitor – el vine destul de repede”– Albert Einstein
De cele mai multe ori este bine să ne gândim la prezent. Important este să nu ajungem mult prea preocupaţi de viitor pentru că altfel uităm să ne bucurăm de ceea ce avem acum.
Fii neconvenţional
„Nu am făcut nicio descoperire printr-un proces raţional de gândire”– Albert Einstein
Este un mod de gândire fundamental pentru orice lider. A gândi în afara clişeelor, a ideilor deja existente este un imperativ fără de care succesul în afaceri nu poate fi garantat. Dacă ne gândim la marile branduri, Facebook, Twitter, Apple, toate au pornit de la ceva neconvenţional.
Imaginatie
„Imaginaţia este cea mai înaltă formă de cercetare . Cunoaşterea este limitată. Imaginaţia înconjoară lumea ”– Albert Einstein
Pe acelaşi principiu al creativităţii şi al neconvenţionalului, imaginaţia este cea care poate atunce schimbări importante. Gândirea raţională aşa cum explică Einstein ne obligă să vedem totul în anumite reguli şi limite, dar cele mai importante schimbări au venit atunci când oamenii şi-au imaginat lumea în afara regulilor.
Tinde către imposibil
„Doar cei care tind spre absurd pot atinge imposibilul”– Albert Einstein
In afaceri mereu va trebui să îţi asumi şi riscuri pentru că fără ele, de cele mai multe ori, nu poţi evolua. Prin urmare, teama de imposibil poate fi un mare obstacol pentru creşterea unei companii.
Apreciază oamenii
„Ştim de la bun început că noi existăm pentru alţi oameni, pentru cei de ale căror zâmbete şi bunăstare depinde propria noastră fericire”– Albert Einstein
„Viaţa nu merită trăită dacă nu e trăită pentru alţii”– Albert Einstein
Ca lider trebuie să ştii că ai în grijă nu doar bunul mers al companiei, ci şi bunul mers profesional al angajaţilor. Aşa cum de ei depinde ca o companie să funcţioneze bine, tot astfel, de tine depinde evoluţia lor personală şi profesională.
Prin urmare, un lider trebuie să le acorde sprijin angajaţilor atunci când au nevoie, să le apreciezi eforturile, să le dai feedback atunci când este necesar.
Fii deschis spre învătare
„A învăţa este o experienţă. Orice altceva este doar o informaţie”– Albert Einstein
Învăţarea continuă este un alt punct important de care trebuie să ţină cont un bun lider. El trebuie să fie mereu curios, să fie deschis la a afla noi informaţii din domeniul său.
Fă ceea ce este corect
„Fă mereu ceea ce este corect. O astfel de atitudine îi va mulţumi pe unii şi îi va uimi pe ceilalţi”– Albert Einstein
Suntem puşi mereu în situaţia de a lua decizii. Indiferent de situaţie, important este să alegi calea dreaptă, chiar dacă este mai grea. Ca lider, printr-o astfel de luare a deciziilor oferi un exemplu bun angajaţilor şi creezi o etică solidă în cadrul companiei.

pagina Lia Neamt Cluj 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s