DICŢIONARUL ÎNŢELEPCIUNII..ARISTOTEL

op0

Natura nu face niciodată nimic fără motiv.
Ceea ce avem de învăţat să facem, învăţăm făcând.
Prietenia înseamnă un suflet în două trupuri; o inimă în două suflete
Nu-ţi cunoşti prietenul decât după ce ai mâncat multă sare cu el… Prieten în sensul prieteniei perfecte nu poate fi cineva cu mulţi.
Invidia este un fel de întristare pentru fericirea de care ni se pare că se bucură egalii noştri.
Tinerii au pasiuni puternice şi tendinţa de a şi le satisface chiar şi într-un mod nechibzuit. Au sângele fierbinte şi sunt iuţi la mânie. Datorită dragostei lor faţă de onoare nu pot suferi să fie jigniţi şi se indignează dacă li se pare că n-au fost trataţi cum se cuvine. Ţin prea puţin la bani pentru că n-au învăţat încă ce înseamnă să fii lipsit de ei. Au principii foarte înalte, pentru că viaţa nu i-a umilit încă, sau pentru că nu s-au deprins încă cu inevitabilele ei îngrădiri. Ar prefera să facă mai degrabă fapte nobile decât altele folositoare. Vieţile lor sunt orânduite mai degrabă după sentimente decât după raţiune. Ei cred că ştiu totul şi sunt absolut siguri de asta. De fapt, tocmai de aceea ei fac lucrurile într-o măsură prea mare.

ARISTOTEL 2

Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viaţă, de aceea pe lângă viaţă, dăruiţi copiilor şi arta de a trăi bine, educându-i.
Frumuseţea sufletului străluceşte atunci când o persoană întâmpină fără să-şi piardă cumpătul fiecare neşansă pe măsură ce se iveşte, nu pentru că nu ar simţi, ci pentru că este o persoană cu caracter superior şi plină de eroism.
Ranchiunoşii sunt dificil de împăcat şi păstrează multă vreme mânia, pentru că şi-o înăbuşe în ei, negăsindu-şi liniştea până ce nu se răzbună. Doar răzbunarea pune capăt resentimentului lor, înlocuind supărarea cu bucurie;dar până atunci, ei păstrează în sine apăsarea acestei stări de spirit. Şi asta se întâmplă din cauză că, neexteriorizându-se, nimeni nu-i poate convinge să cedeze, astfel încât mânia fierbe multă vreme închisă în ei. Asemenea oameni sunt, atât pentru ei înşişi, cât şi pentru prietenii lor cei mai buni, foarte greu de suportat.
Este un principiu dovedit că trebuie să înveţi să asculţi pentru a şti comanda.

ARISTOTEL

Desigur, una este să critici şi alta să calomniezi. Se pare că nici Platon şi nici Aristotel nu iubeau calomniile, dar cu toate astea au fost victimele lor. Un filosof ştie însă cum să reacţioneze: când cineva i-a spus odată lui Aristotel că a auzit pe cineva cum îl calomnia pe la spate, Aristotel a comentat:
– Nefiind prezent, nu au cum să mă biciuiască.

W3

O altă întâmplare legată de Aristotel e următoarea: un palavragiu vorbea odată cu Aristotel şi nu mai termina cu peroraţiile, presărându-şi discursul cu aluzii răuvoitoare la adresa filosofului. Cum Aristotel rămânea impasibil şi nu spunea o vorbă, palavragiul l-a întrebat:
– Nu te deranjează oare vorbele mele?
– Nu, nu absolut deloc. Nu le mai ascult de multă vreme.

ARISTOTEL 0

Ştiaţi că… Turorele lui Alexandru cel Mare a fost Aristotel?
Când a împlinit treisprezece ani, tatăl său, regele Filip al II-lea al Macedoniei, a decis că tânarul avea nevoie de o educatie superioară pe lânga educatia spartană, si i-a căutat un tutore.
Marele filozof al antichitătii, Aristotel, s-a ocupat de educatia tânărului Alexandru, dându-i acestuia vaste cunostinte din domeniul filozofiei, astronomiei, matematicii, artei, biologiei, geografiei si politicii.

pagina Lia Neamt cluj 2014

Un gând despre „DICŢIONARUL ÎNŢELEPCIUNII..ARISTOTEL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s