DICŢIONARUL ÎNŢELEPCIUNII…EURIPIDE

eu3

Trebuie să îndrăznesc, fie că izbutesc, fie că nu
Fiţi fericiţi; prietenii dispar când sunteţi nefericiţi.
E mai uşor să te păzeşti de o femeie sau un bărbat iute la mânie, decât de un om viclean şi tăcut.
Viaţa este luptă necurmată: unii sunt fericiţi mai devreme, alţii mai târziu, iar alţii niciodată.
Să nu ne închipuim niciodată că fericirea unui om rău si trufaş este durabilă, nici neamul celor nedrepţi; căci timpul fără început aduce norme drepte şi arată răutăţile oamenilor.
Exista o mare deosebire intre minciuna menita sa te apere pe tine si cea menita sa apere pe altcineva

eu2
Niciodată nu mi-am bătut joc de nenorocirea celor care suferă, temându-mă să nu pătimesc şi eu la fel.
Multumesc destinului ca m-a facut sa ma nasc sarac. Saracia mi-a fost o prietena binefacatoare; m-a invatat adevaratul pret al bunurilor utile vietii, pe care altfel nu l-as fi cunoscut; scutindu-ma de apasarea luxului, m-a consacrat artei si frumusetii; m-a pastrat cuminte si curajos
Nu slăbi frânele, când îţi merge bine; iar în restrişte ţine-te de speranţa înţeleaptă.

eu4

Ultimul mare tragic grec, Euripide (480 – 406 i.Hr.) este şi cel mai apropiat de sensibiliatea noastră contemporană. Cu toate că autorul celor 78 de tragedii sidrame cu satiri (din care ne-au rămas 18) era iubit de public, laurii victoriei nu i-aufost acordaţi decât la 5 concursuri. Căci Euripide era considerat un necredincios, un negativist, un răzvrătit, care afirma că toţi oamenii sunt de la natură egali: “Aceeaşi mamă, Natura – spunea Euripide – a dat tuturor oamenilor aceeasi infatisare; aşa încât nici un om n-are nimic care să-l deosebească de ceilalţi oameni; nobili sau oameni de rând, cu toţii avem aceeaşi obârşie”. Sau în alt loc: “Adeseori, cinstea o poţi găsi mai uşor la oamenii simpli”.
În tragediile sale, Euripide dădea unor figuri de ţărani sau de sclavi roluri la fel de importante ca unor măreţi eroi legendari; pe zei îi prezintă ca pe nişte sperjuri şi seducători vulgari; iar în tragedia Electrei, rolul cel mai simpatic este cel al unui nevoiaş ţăran micenian. Euripide a fost victima multor antipatii, calomnii şi insulte, pentru că îndrăznea să trateze – curajos şi într-un spirit înaintat – problemele noi ale vremii. Statul atenian era în declin, Atena îşi pierdea hegemonia absolută pe mare, expediţia sa militară în Sicilia se soldase cu un dezastru. Demagogii înşelau mulţimea, îmbogăţiţi de război sfidau pe toată lumea, iar filozofii exponenţi ai aristocraţiei făceau apologia forţei brutale. În aceste împrejurări scrie Euripide piesa sa “Ciclopul”, singura dramă cu satiri ce ne-a rămas din antichitate, în care satirizează, caricatural, toate aceste primejdioase idei şi practici sociale.
Apoi, spre deosebire de Eschil şi Sofocle, Euripide preferă să trateze nu mari evenimente epice, ci fapte secundare, dar aceste fapte să aducă pe scenă situatiile cele mai violente, cele mai fecunde în pasiuni şi în suferinţe de mare efect patetic. O fiică trimisă la moarte de propriu-i tată; o soţie se sacrifică de bună voie spre a-şi salva soţul; o mamă scoate ochii celui ce i-a ucis fiul şi-i înjunghie copiii; o femeie devotată de patima dragostei vinovate pentru fiul ei vitreg; o soţie înşelată şi părăsită se răzbună omorându-şi rivala şi proprii săi copii – iată subiectele tragediilor “Ifigenia în Aulida”, “Alcesta”, “Ecuba”, “Ipolit”, “Medeea”. Pe Euripide nu-l interesează – ca pe predecesorii săi – actul de voinţă îndelung şi bine chibzuit de un erou, ci mai degrabă impulsurile instinctive, sentimentele mistuitoare, izbucnirile pasionale. Euripide preferă ca protagoniste, femei. Le arată capabile de fapte oribile. Dar el nu caută nici să le condamne, nici să le înţeleagă, ci să le arate motivele fiecăreia.

eu1
Prin coborârea personajelor de pe piedestalul sublimului convenţional la nivelul oamenilor obişnuiţi, prin limbajul firesc al vieţii de toate zilele, Euripide a devenit cel mai “modern” dintre tragicii antici şi cel din care s-au inspirat mai mult dramaturgii moderni.
pagina Lia Neamt cluj 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s