Premiul Pulitzer. Joseph Pulitzer

LIZ2

A fost acordat prima dată în 1917, fiind în lumea jurnalistilor echivalentul Premiului Nobel decernat cercetătorilor sau premiului Oscar în cinematografie .Acordat anual pentru reportaje, fotografii,romane, înregistrări muzicale deosebite a fost creat de jurnalistul american de origine maghiară Joseph Pulitzer.
Căştigătorului I se acordă şi suma de 10000$, în cadrul unei festivităţi care are loc la biblioteca universităţii Columbia

t0
Azi se împlinesc 167 de ani de la naşterea lui Joseph Pulitzer cel care în anul 1892 a donat bani pentru fondarea unei şcoli de jurnalism, dar care n-a fost aprobată. De acea a lăsat prin tesatament suma de 2 milioane de dolari pentru fondarea unei „School of Journalism“ şi acordarea unui premiu jurnalistic. Abia în anul 1912, la un an după moartea sa, a fost înfiinţată facultatea de jurnalism „Columbia University” şi,abia din anul 1917, a fost decernat anual premiul Pulitzer.

liz 1

Pulitzer s-a născut în 10 aprile 1847 într-o familia înstărită de evrei-maghiari – tatăl se ocupa cu comerţul de cereale, stabilindu-se în regiunea Szegedului. Fratele lui mai tânăr, Albert, s-a decis să devină preot catolic. După ce familia s-a mutat la Budapesta, Pulitzer va urma cursurile unei şcoli private. La vârsta de 17 ani a fost găsit inapt pentru serviciul militar în armata austriacă, -avea dorinţa de a servi în legiunea străină. În cele din urmă se înrolează la Hamburg ca militar în armata SUA. Ajuns în 1864 în Boston va face parte din regimentul 1 de cavalerie New-York, care era format în cea mai mare parte din germani, şi va lupta de partea Statelor din Nord în Războiului civil american. El vorbea foarte bine germana şi franceza mai puţin limba engleză. După o serie de ocupaţii de ocazie ca hamal, chelner, devine în anul 1867 cetăţean american, în acel timp vorbea deja excelent limba engleză terminând studiile în drept.

0-1-25

În căutare de muncă va ajunge în St.Louis Missouri, unde va fi angajat de Carl Schurz ca reporter la ziarul în limba germană „Westliche Post“. În 1873, când a plecat de la redacţia ziarului, era deja editor şi partener în proprietatea ziarului. În primăvara anului 1871 se va căsători cu Kate Davis. O perioadă va fi corespondent la ziarul „New York Sun”, cumpără în 1878 cotidianul „St. Louis Evening Dispatch“ şi fuzionează în 1881 cu „Evening Post“ luând naştere ziarul „St. Louis Post-Dispatch“. În 1883 va cumpăra ziarul „New York World“ care era în pragul falimentului, şi care sub conducerea lui devine unul dintre ziarele cele mai importante din ţară, cu un tiraj de 600.000 de exemplare. În ziar apar articole senzaţionale, concepute briliant, reportaje despre corupţia regimului sau alte afaceri dubioase. Printr-o propagandă reuşită, Pulitzer va obţine fondurile necesare pentru construirea soclului Statuii Libertăţii. În lupta de concurenţă, redacţiile altor ziare, ca de exemplu „New York Sun“, îl vor ataca în anul 1890 personal pe Pulitzer, care bolnav probabil de diabet se retrage din lumea presei, în anul 1890, la vârsta de 43 de ani, aproape orb. Totuşi el va controla mai departe redacţia ziarului, cu care comunică sub o formă codificată. În anul 1895 va apare tiparul colorat, prima imagine tipărită color va fi un băiat cu tricoul galben „The Yellow Kid“.
În anul 1895 „ William Randolph Hearst” cumpără ziarul „New York Morning Journal“ şi va urma stilul mentorului său Pulitzer de redactare a articolelor. Între anii 1896 – 1898 a fost o campanie fără precedent între jurnalelele „World“ a lui Pulitzer şi „Journal“, tema fiind lupta de independenţă a Cubei împotriva regimului colonial spaniol.
LIZ3
În anii următori, Pulitzer se distanţează de stilul de a redacta articole senzaţionale şi necruţătoare, ceeace îi va produce probleme financiare. În anul 1909, ziarul va dezvălui scandalul în legătura corupţia regimului Theodore Roosvelt la construirea canalului Panama, care era construit de compania „French Panama Canal Company“. Va fi acuzat pentru defăimare de Roosevelt şi de financiarul J.P.Morgan. Procesul a fost câştigat de Pulitzer, care a devenit popular prin demonstrarea libertăţii presei.

Din punct de vedere politic, Pulitzer era republican, iar din 1885 va face parte din camera reprezentanţilor.

Sursa Joseph Pulitzer- Biographical Directory of the United States Congress
pagina Lia Neamt cluj 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s