118 ani de la nasterea pictorului Aurel Baesu

aub1
Ce frumos ning gândurile noastre neîmpărtăşite!
Şi le ascunsesem atât de bine
în câte o bucată de cer pe care uitasem să scriu
adresele destinatarilor.
Sau poate nu le mai ştiam…
aub2
Trebuie să fi fost mult frig acolo,sus, în cer, de-au început să ningă…
Se aştern de-a lungul drumurilor
şi aşteaptă.
aub3
Iar oamenii le strivesc sub bocanci
Indiferenţi ca de obicei
la lucrurile care nu le aparţin…

Fără îndoială, Aurel Băeşu (26 mai 1896-1928) s-a stins prea de timpuriu pentru ca vreo concluzie să aibă pretentia de a fi definitivă în ceea ce-l priveste. Începuturile creatiei sale demonstrează cât de puternică a fost influenta esteticii grigoresciene, chiar si în anii primului război mondial.
aurel baesu
Mic de statură, extrem de vioi, a văzut lumina zilei într-o familie cu multe greutăti materiale. Era fiul unui modest functionar de prefectură. Rămas orfan de mamă la o vârstă fragedă, s-a atasat de a doua mamă, Natalia Băesu, după recăsătorirea tatălui său.
Între 1907 si 1912 urmează cursurile gimmaziului „Alexandru Donici” din Fălticeni, unde dă dovadă de reale aptitudini pentru desen. După absolvirea acestuia, se înscrie în anul 1912 la Scoala de Belle Arte din Iasi unde studiază pictura timp de patru ani cu Constantin Artachino si Gheorghe Popovici. Aici se remarcă alături de alti doi tineri – Mihai Onofrei si Adam Băltatu. Este distins de către Academia Română, în anul 1915, cu Premiul I „Lecomte de Nöuy” pentru desen.

În timpul primului război mondial este mobilizat.
Spirit cercetător, simtind nevoia unei culturi artistice mai cuprinzătoare, pleacă în Italia pentru a se înscrie la cursul liber de pictură al Institutului de Belle Arte din Roma. Aici rămâne pentru doi ani, între 1920 si 1922.
În 1926, o nouă călătorie în Europa, cu popasuri în Franta, Slovenia si Ungaria, contribuie la o treptată decantare a impresiilor, la realizarea unor forme noi de expresie, cu tendinte de simplificare decorativă.
La numai 32 de ani, bolnav de tuberculoză, moare pe 24 august 1928 -este înmormântat în cimitirul Valea Viei din Piatra Neamt

pagina Lia Neamt cluj 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s