DICŢIONARUL ÎNŢELEPCIUNII…Pittacos din Mytilene

pm1

“Iubeşte cumpătarea.”
“Pe om îl cunoşti când deţine puterea.”
“Orice lucru faci, să îl faci bine.”
“Este greu să devii un om cu adevărat integru.”
“Nu face aproapelui tău ceea ce nu doreşti să ţi se facă.” (Regula de Aur)
“Nu spune dinainte ce ai de gand sa faci, pentru ca, daca nu izbutesti, va rade lumea de tine.”

pm2
“Datoria oamenilor prudenti este sa prevada greutatile inainte de ivirea lor si sa le impiedice sa apara, iar datoria celor curajosi este ca, atunci cand greutatile se ivesc, sa le infrunte.”
“Nu vorbi de rau nici pe prieteni, nici pe dusmani.”
“Pretuieste adevarul, fidelitatea, indemanarea, inteligenta, sociabilitatea si prudenta.”
“Nu mustra pe nimeni pentru nenorocirea care l-a lovit, de teama sa nu mânii pe zei.
pm
Născut în anul 650 i.Hr. în oraşul Mytilene (din insula grecească Lesbos), Pittacos a fost s-a distins prin înţelepciune, prudenţă, discreţie şi onestitate.
Tatăl lui Pittacos era trac. În urma victoriei obţinute împotriva atenienilor, Pittacos a devenit conducător al oraşului Mytilene, pe care l-a guvernat timp de 10 ani, timp în care a dat numeroase legi şi, prin înţelepciunea sa, şi-a pus amprenta asupra orasului-port Mytilene. A guvernat cu ajutorul claselor populare, pe care le-a favorizat, reducând puterea nobilimii.
Pittacos , om de o nobleţe rară, pe care şi-a dovedit-o mai ales atunci când l-a iertat şi i-a redat libertatea celui care i-a ucis fiul, spunând că: “Iertarea este mai bună decât răzbunarea”.
Întrucât era vin din belşug pe Insula Lesbos, pentru a-i abate pe oameni de la beţie, Pittacos a dat renumita lege care dubla pedeapsa pentru orice greşeală comisă în stare de ebrietate.

v3
Datorită uriaşei sale înţelepciuni şi a bunătăţii sale deosebite, după 10 ani de guvernare (595 – 585 i.Hr.), Pittacos a renunţat de bunăvoie la conducerea oraşului Mytilene, motivând:
“Am fost speriat să-l văd pe Periandru din Corint devenind tiranul concetăţenilor săi, după ce le-a fost tată. Este foarte dificil să fii mereu integru“.
După abdicare, cetăţenii i-au dăruit lui Pittacos, în semn de preţuire, un teritoriu vast, pe care Pittacos l-a dăruit zeilor, iar pentru dânsul şi-a oprit doar o mică parte, spunând că “jumătatea este mai mare decât întregul“.
Nobleţea sufletească şi-a dovedit-o şi atunci când a refuzat banii oferiţi de regele Cresus (al Lidiei), explicând că are de două ori mai mult decât îşi dorea, deoarece moştenise averea fratelui său, care nu avusese copii.
c4
Pittacos este considerat unul din cei “Şapte Înţelepţi” ai Greciei Antice, deoarece a fost renumit pentru înţelepciunea sa încă din timpul vieţii sale. Unui om care caută un om vrednic, Pittacos i-a spus:
“Dacă-l cauţi cu prea multă grijă, nu-l vei găsi niciodată“.
La diferite alte întrebări, înţeleptul a răspuns astfel:
“Ce este plăcut?” – “Timpul”.
“Ce este nevăzut?” – “Viitorul”
. “Ce este sigur?” – “Pământul”.
“Ce este nesigur?” – “Marea”.
“Ar trebui sa stii ce oportunitati sa alegi.“ (deviza lui Pittacos din Mytilene
pagina Lia Neamt
cluj 2014

Lasă un comentariu